Perseilyn jälkeen kroppa kuntoon

Olen, tai olin tottunut siihen, että kroppa on jonkinnäköisessä kunnossa. Sellainen perus urheilullinen, juoksu kulki, mutta toisaalta salilla olinkin varmasti heikoin lenkki. Nyt jälleen kroppa kuntoon ja taisto on jo alkanut, mutta miten tähän tilanteeseen on edes jouduttu?

Talleta 30€, saat heti 60€ bonuksen (vedonlyönti 200% 60€)

Bonusehdot

Talleta 30€, saat heti 60€ bonuksen (vedonlyönti 200% 60€)

 

Hyvin lyhyesti voi sanoa että rahat oli loppu, perustin kuitenkin yrityksen, olin työnarkomaani ja tyhmä oman hyvinvointini suhteen. Stressi laskuista, huonosti nukuttuja öitä ja nukkumisen lisäksi pelkkää istumista. Kun aamusta yöhön tekee töitä ei hommassa ole mitään järkeä ja kun pankkitilillä on vähemmän rahaa kun on laskuja maksettava on jokin mennyt pahasti pieleen.

Nyt olen kuitenkin saanut työasiat kuntoon, rahallinen tilanne on kelpo ja töitä ei tarvitse tehdä samalla tavalla. Yrittäjänä ei ole aina helppoa, mutta vähän tuuria, paljon ahkeruutta ja oikeita ratkaisuja niin onneksi useimmiten yrittäjyys palkitaan. Aikaa se kuitenkin usein vie.

Työstä ja rahasta ei sen enempää vaan palataan siihen itse asiaan, eli kroppa kuntoon. Kun on vain istunut ei yksinkertaisesti mikään toimi. No, joskus kävin vähän pelaamassa tennistä kevyesti tai kävelyllä, mutta tarpeeksi säännöllistä liikuntaa ei ollut istumisen vastapainoksi. Päälle vielä ne aikaisemmin mainitut huonosti nukutut yöt, energiajuomat ja hiilihydraattisempi (onko se sana?) ruokavalio kun mihin olin tottunut ja tulos oli seuraava:

 • 10 metrin juoksu ja polviin sattui niin kun jokaisella askeleella joku olisi hakannut niihin vasaralla
 • Vatsa kasvoi kilokaupalla
 • Ryhti huononi
 • Liikkuvuus oli todella huono
 • Energisyys liikkua oli poissa (töistä ei)

Kroppa kuntoon on useimmiten pitkä projekti

Ajattelin, että nyt palaan lenkille ja kroppa kuntoon. Ymmärsin vihdoin, että terveyttä on tuhottu kunnolla kun muutaman askeleen jälkeen jo polviin sattui. Kevyet venyttelyt ja lämmittelyt eivät oikein tuntuneet auttavan, joten tein sen mitä ei voi suositella. Nyt juostaan, sattui tai ei. Joka kerta vähän enemmän. Tästä se lähtee.

Pikku hiljaa juokseminen alkoi tuntumaan jälleen mahdolliselta vaikka kunnon suhteen olikin älyttömästi vielä tekemistä. Kaverin kanssa käytiin välillä jo portailla treenaamassa ja itse otin salin myös mukaan harjoitteluun, vaikka se olikin vielä melko vaatimattomalla tasolla eikä tarpeeksi säännöllistä. Sattumalta näin personal trainerin ilmoituksen, että olisi ilmainen kokeilu tarjolla.

Yksi kerta ilmaiseksi, miksipäs ei. Makee homma ja kun kyseinen personal traineri oli vielä vastakkaista sukupuolta, eli nainen, niin tuntui siltä että yhden kerran kokeilu ja tuskinpa jatkan. Huomasin kuitenkin nopeasti että homma toimii. ”Kaverin” kanssa saa usein itsestään enemmän irti, vaikka asenne harvoin itselläni onkaan ongelma. Tärkeintä oli kuitenkin se että ongelmakohtiini tartuttiin.

Liikkuvuus, koko kroppa vinossa (toinen hartia ylempänä jne) olivat asioita joihin panostettiin. Treeniä salilla niin että parannettiin kokonaisuutta. Liikkuvuutta, voimaa ja kestävyyttä. Kimppatreenit personal trainerini kanssa ovat kuitenkin vain 1-3 kertaa kuukaudessa, joten ne ovat vain lisä eikä sillä vielä pitkälle pötkitä.

Painoa oli tosiaan tullut lähes 10kg lisää, mutta PT sai ylipuhuttua enkä lähtenyt painoa pudottamaan vaan ensin mies kuntoon muilta osin. Varmasti järkevää vaikka ajatus olikin itselleni vaikea, sillä viihdyn paremmin vähärasvaisemmassa muodossa. Toisaalta kun lihakset kasvavat on se myös parhaimmillaan kiinteyttämistä mikäli rasvaa ei samalla kerrytä lisää.

Paljon oli vielä töitä edessä ”kroppa kuntoon” projektin suhteen, mutta osallistuin Midnight Run juoksuun kesällä 2017. Sellaiset 7 kilometriä juoksin ilman että polvi tuntui siltä että sitä tuhotaan. Sitten alkoi kivut ja ne vain pahenivat koko ajan. Tosimieshän ei ole turhan järkevä vaan juosten on maaliin päästävä. Tai hölkäten. Fiilis oli kuitenkin hyvä kun pääsi maaliin vaikka sen jälkeen ei voinut juosta kuukauteen. Kova takaisku oli myös se että kaveri pääsi minua ennen maaliin. Sitä ei tapahdu vuonna 2018. Pitääkin tarjota kaverille reilusti pullaa…

Kroppa kuntoon myös painoa pudottamalla

Ennen joulua 2017 söin aika hyvin ja puhtaasti, mutta oli niitä yksittäisiä possutteluja eikä treeni ollut vielä sillä tasolla kun halusin. Pimeys ja talvi vei vähän liikaakin energiaa, työ yhä aikaa, mutta suoranaista takapakkia ei tullut tehtyä. Ajatukset olivat kuitenkin liiaksi töissä ja se vie energiaa kun on aina uusia ideoita tai ongelmia.

Työn suhteen olin koko ajan ajatellut, että sit kun vaihe X on ohi niin saan itselleni paljon enemmän aikaa ja tahti nousee. Ikävä kyllä luulin että vaihe olisi ohi jo elokuussa 2017, mutta loppujen lopuksi se olikin osittain ohi vasta tammikuussa 2018 ja lopullisesti maaliskuussa.

Joulukuussa tiesin kuitenkin että työ vie paljon vähemmän itseltäni aikaa ja energiaa ja että olen valmis pistämään sen vaihteen päälle, jonka haluan. Nyt treenataan vihdoin ja viimein lähes joka päivä kovaa. Sitä ennen päätin että joulu on kunnon possuttelua ja täysin rentoa aikaa perheen kanssa. Söin kinkkua, suklaata ja mitä halusin niin paljon kun halusin. Laiskottelin. Ikävä kyllä vaikka usein oon tarkka ruokavalion suhteen niin pystyn syömään paljon kaikkea roskaa kun annan vaan itselleni luvan. Onneksi sitä en sentään usein tee.

Aikainen uudenvuoden lupaus

Eli en odottanut uutta vuotta 2018 vaan aloitin kroppa kuntoon projektin muutamaa päivää aikaisemmin. Kesäksi 2018 kivaan kuntoon ja vaikka saliin päätin panostaa enemmän niin ajatus on että juoksukuntoakin parannetaan kun kesä lähestyy. Pitäähän se kaveri päihittää Midnight runissa. Eiköhän keväällä taas treenata yhdessä, eli vaikka kisaillaan toisiamme vastaan niin ollaan kyllä 100% toisen puolella ja halutaan kaveri kuntoon myös. Tai no, ehkä puhun vain itseni puolesta.

Miten tammikuu 2018 meni?

Mikäli lasketaan treenit (aerobiset, anaerobiset, venyttelyt ja kropan huolto) niin keskimäärin käytin siihen aikaani tammikuussa lähes kaksi tuntia päivässä. Salia n. 3-5 kertaa viikossa, lepopäivät ei unohtunut vaikka se tarkoittikin yleensä kävelyä eikä sitä että sohvalla maataan vain. Treenata voin varmasti enemmänkin kunhan annan kropan, polvien (ongelmat tuskin koskaan 100% katoaa) ja lihasten tottua. Tammikuu oli hyvä. Rasvaa lähti ehkä vähän, mutta painoa ei kyllä. Painot nousivat salilla. Jouksukunto oli ainoa joka ei varmastikaan parantunut.

Se että paino ei pudonnut saattoi johtua kahdesta asiasta. Yksi oli se että kulutan yhtäkkiä paljon enemmän, joten saatoin syödä sen mukana enemmän koska nälän tunne oli suurempi. Enemmän uskon kuitenkin siihen että jonkin verran onnistuin kehittymään koska salitreenit olivat aivan uudella tasolla ja painotkn nousivat. Noh, ehkä merkittävin on vielä sanomatta, eli kreatiinikuuri on meneillään. Osalla se nostattaa painoa 2-3 kiloakin. Maaliskuun aikana varmasti lopetan kreatiinikuurin ja saapa sitten nähdä mitä tapahtuu.

Jotta tietäisin vähän missä mennään ja paljonko syön niin päätin tänään 8.2.2018 aloittaa kalorien laskemisen. Näin tiedän paremmin paljonko syön, koska on vähennettävä kalorimääriä / lisättävä treenimääriä jos paino ei laske jne. Samalla aloitin tämän blogin kirjoittamisen. Päivitän tätä silloin kun huvittaa. Ennen ja jälkeen kuvia? Ehkä kesällä sitten 🙂 Sen verran voin tässä kertoa että perjaatteessa olen laiha läski sorttia. Vatsaa on, mutta muuten ei erityisemmin läskiä. Pituutta 182, painoa 86,4. Oikeasti painoa vähän vähemmän, joka nähdään huomenna vaa’alla. Eilen tuli vähän tankattua ylimääräistä ja näkyy heti + normaali painon heittely päälle ja sitten lisäksi se kreatiinikuuri. Kyseinen paino on muuten tietääkseni oma ennätykseni.

Huomenna aamulla vaa’alle, mutta lähtöpaino on varmastikin n. 86 ja uskon että pudotan painoa siihen 78 kiloon, jonka jälkeen taukoa ja yritän vähän kehittyä jonka jälkeen taas pudottelen itseni takaisin siihen 78 kiloon. Yleensähän sanotaan että painoa saa aina pudottaa enemmän kun sitä luulee. Saapa nähdä miten minun suhteeni käy. Maaliskuun ekalla viikolla lähden reissuun jolloin edistystä ei varmastikaan tapahdu, mutta palaan heti sitten jälleen arkeen ja kroppa kuntoon kesäksi onnistuu. Kesäkuussa varmasti se 78 kg. Piste. Uskon että siinä painossa olen tosiaan kohtuu tyytyväinen, mutta katsotaan sitten ja teen uudet tavoitteet varmasti jo kunhan pääsen alle 80 kilon.

Tässä vielä päivän kalorit:

 • 2184 kcal (175g proteiinia)

Vettä tuli juotua n. 2 litraa. Proteiinin osuus oli vähän ”normaalia” syömistäni pienempi, mutta ihan kelpo tuokin on. Tänään tein vain lyhyen kävelyn, joten kyseessä on lepopäivä eikä olla kovinkaan paljoa miinuksella kalorienkaan suhteen. Huomenna selvästi enemmän aktiivisuutta ja mennään reippaammin miinuskaloreille. Huomisesta, tulevista painoista, treeneistä ja kaikesta lisää myöhemmin.

Lopuksi on sanottava, että olen ihan ok kunnossa varmasti jos keskivertoihmisiin vertaa, mutta oma vaatimustaso on korkeammalla. Terveelliset elämäntavat ja itselleen tarpeeksi hyvä kunto on hyvä löytää. Minulle tämä ei riitä. Kesä 2018 lähestyy, joten jos haluaa vähän pinnistellä jotta kroppa ehtisi kuntoon niin nyt on hyvä hetki aloittaa. Mikäli ylipainoa on paljon niin nopeat vinkit ovat seuraavat:

 • Lisää vihanneksia/kasviksia
 • Vähemmän karkkia, pullaa, sipsejä ja jäätelöä. Eli huonot rasvat ja turhat sokerit pois
 • Syö vähän enemmän proteiinia, ne tuovat paremmin kylläisyyden tunteen
 • Suosi vihreää ja tummaa. Tumma leipä on vaaleaa leipää parempi vaihtoehto, vihreät kasvikset ovat terveellisiä.
 • Liiku! Se on tärkeä osa terveellistä elämää. Sali tai juoksu ei ole mitenkään pakollisia vaan tärkeintä on että löydät itsellesi liikuntamuodot joista nautit. Kannattaa kokeilla kaikkea uutta, sillä joskus jokin on hauskempaa kun miltä se näyttää! Mikäli et muuta keksi niin 3-5 kävelyä viikossa on jo todella hyvä asia terveydellesi!
 • Mikäli paino ei lähde putoamaan voi olla hyvä laskea syödyt kalorit. Ei sitä aina tarvitse tehdä, mutta laskemalla voi huomata että sitä ei syökään niin vähän kun luulee. Tai että syö aivan liian vähän. Ideahan on syödä vähemmän kun kuluttaa, silloin laihtuu. Liian vähän ei kuitenkaan kannata syödä vaan esimerkiksi 500kcal miinuksella voi olla hyvä tahti.

 

Kirjoittanut toimituksen vieraskynä.

Kasinot
Winnerz

Vedonlyönti: 20€ riskitön veto. Yhteensä 350 ilmaiskierrosta + päivittäinen käteispalautus.  

Moi Casino

200% 1000€ + päivittäinen 10% cashback

Kunkkukasino

100 % 500€ + 50x Gates of Olympus 1000

Novibet

Kasino 100% 300€ + 150x Legacy of Dead. Vedonlyönti: 100% 100€