Kaikki liikuntaa harrastaneet tietävät, että liikkumisesta seuraa hyvä ja energinen olo. Tietysti kunto ja mahdollisesti myös lihasmassa kasvavat. Kun uudet treenivaatteet on hankittu ja salijäsenyys maksettu, on jäljellä se vaikein osa: Salille lähteminen ja treenimotivaation löytäminen. Nouseminen kotisohvalta voi olla vaikeaa, varsinkin Suomen kylmässä ja pimeässä talvessa. Alkuvuosi voi olla hyvä aika aloittaa salilla käynti, mutta sää ei tuolloin ole kovin suosiollinen.
Salin sijainti lähellä kotia helpottaa jonkin verran, mutta toisinaan sohvan vetovoima voi silti olla liian suuri. Salille pääsemisen jälkeen alkaa kuitenkin varmasti helpottaa. Vaikka sali olisikin oma juttu, voi toisinaan myös kokeilla muita liikuntatapoja kuin pelkkää punttien nostelua.
Seuraavassa listaamme hieman vinkkejä, joiden mielessä pitäminen voi olla se ratkaiseva tekijä sipsipussin ja kuntopyörän välillä tehtävässä valinnassa. Aloittelijan on hyvä muistaa, että kun alku on usein vaikein. Huonojakin treenejä tarvitaan ja loppujen lopuksi treenimotivaatio löytyy useimmiten treenaamalla.
Muistele treenin jälkeistä tunnetta
Jos olet joskus treenannut, muistat varmasti treenin jälkeisen hyvänolontunteen. Tuon tunteen muisteleminen voi auttaa salimotivaatiota etsiessä. Jos viime liikuntakerrasta on jo vierähtänyt tovi ja tunne on painunut unohduksiin, se voi olla vaikeampaa.
Lataa treenisovellus
Nykyisin on saatavilla useita erilaisia liikunta-aiheisia puhelinsovelluksia. Vaikka pelkkä liikunnan antama hyvänolontunne voi riittää joillekin, on toisille motivoivampaa seurata omaa kehitystään numeroina. Sovelluksilla voi laskea myös esimerkiksi askelia tai kaloreita, ja tulokset voi jakaa halutessaan sosiaaliseen mediaankin. Oman edistymisen konkreettinen näkeminen motivoi edistymään lisää ja rikkomaan omia ennätyksiään.
Hanki treenikaveri
Salijäsenyyden voi hankkia yhdessä kaverin kanssa. Jos on sopinut käyvänsä kaverin kanssa salilla esimerkiksi kolme kertaa viikossa, on siitä huomattavasi suurempi kynnys luistaa kuin yksin treenatessa. Tässä on riskinä omankin kiinnostuksen lopahtaminen, jos kaveri lopettaa treenaamisen. Tämä on kuitenkin hyvä tapa päästä alkuun varsinkin täysin aloittelijana. Noviisin kannattaakin valita treenikaveriksi mahdollisesti joku jolla on jo kokemusta salilla käymisestä jotta voi saada hieman vinkkejä saliuransa alkutaipaletta varten.
Hanki personal trainer
Tämä voi korvata treenikaverin tai toimia hyvänä lisänä. Varsinkin aloittelijan kannattaa harkita personal trainerin palkkaamista, jos ei kokenutta treenikaveria löydy. Mihinkään vakituiseen työpaikkaan treenaajaa ei tarvitse palkata, vaan traineria voi käyttää vaikka parilla ekalla kerralla. Näin uusi treenaaja saa niin sanotusti juonen päästä kiinni ja oppii käyttämään salinsa laitteita. Alkuopastuksen jälkeen itsenäinen treenaaminen sujuu aivan uudella innolla ja itsevarmuudella.
Löydä oma lajisi
Kuntosalilla käyminen on parhaimmillaan todella hyödyllistä ja tehokasta, mutta se ei välttämättä kaikille mieluisaa. Jos salilla käyminen ei ole sinun juttusi, yritä etsiä omaa lajiasi. Tämä onnistuu testailemalla useita eri lajeja. Tärkeintä on löytää liikunnan ilo, ja parhaiten sen löytää treenaamalla sellaista lajia josta oikeasti tykkää. Näin treenaaminen ei ole pakkopullaa vaan urheilemaan lähtee mielellään.
Aseta realistisia tavoitteita
Monen salillakävijän motivaationa toimii seuraavaksi kesäksi kesäkuntoon pääseminen. Kannattaa kuitenkin muistaa pitää realismi mukana tavoitteita asetettaessa, jotta ei tule pettymyksiä. Tämä on tärkeää myös motivaation säilyttämisen kannalta. Jos et ole koskaan harrastanut liikuntaa, ei ole realistista olla kehonrakentajakunnossa puolen vuoden päästä.
Suunnittele itsellesi urheiluloma
Loma voi olla rentoutumisen lisäksi täynnä myös liikunnan iloa. Esimerkiksi laskettelureissut tai vaikka kiipeilymatka Alpeille voivat toimia sekä lomina sekä kunnon kohottajina. Juoksusta innostuneiden kannattaa kokeilla muiden kaupunkien ja maiden puoli- tai täysmaratoneille osallistumista.
Aina ei ole pakko
Vaikka tässä artikkelissa on kyse motivaation löytämisestä kuntosalilla käymiseen ja muuhun urheiluun, ei nykyään tarvitse välttämättä edes poistua kotoa urheillakseen. Youtube on täynnä erilaisia ohjattuja treenejä. Näiden avulla voi itseään piiskata kunnon treeniin helpommin kuin yksin kotona jumppailemalla.
Treenimotivaatio löytyy treenaamalla!