Seesaminsiemenet ovat varmasti lähes jokaiselle tuttuja vähintäänkin hampurilaissämpylöistä. Monet hampurilaisketjut käyttävät niitä, joten seesaminsiemeniä on syönyt moni muuten melko siemenettömällä ruokavaliollakin elävä henkilö.
Seesaminsiemenet ovat peräisin seesami-nimisestä yksivuotisesta kasvista, joka on alun perin kotoisin Afrikasta. Monissa Afrikan maissa, Lähi-Idässä sekä Intiassa seesaminsiemenet ovatkin olleet erottamaton osa ruokakulttuuria jo vuosituhansien ajan. Nykyisin suurimpiin siementen tuottajamaihin kuuluvat esimerkiksi Tansania, Intia ja Myanmar.
Ihminen on viljellyt kasvia omaan käyttöönsä noin 5500 vuoden ajan, ja ennen tätä siemeniä on kerätty luonnonvaraisista kasveista. Viljely alkoi nykytiedon mukaan Intian niemimaalla. Jotkut tutkijat väittävät viljelyn alkukodin kuitenkin löytyvän Egyptistä.
Seesaminviljely kasvatti suosiotaan nopeasti, sillä seesamilla on ilmiömäinen kyky kasvaa todella huonoissakin viljelypaikoissa. Sitä voidaan viljellä myös siellä missä mikään muu viljelykasvi ei menesty. Se pärjää niin äärimmäisessä kuivuudessa kuin runsaissa vesisateissakin. Sitä voidaan kasvattaa jopa lähes aavikkomaisissa olosuhteissa, jotka ovat monin paikoin yleisiä Lähi-Idän maissa. Seesamia sanotaankin usein selviytyjäkasviksi.
Viljeltynä kasvi kasvaa reilusta 50 sentistä noin metrin pituuteen. Kasviin syntyy muutaman sentin mittaisia siemenkotia, joiden sisältä löytyvät itse syötävät siemenet. Siemenet ovat erittäin pieniä, noin 3-4 millimetrin mittaisia ja noin 1-2 millimetriä paksuja. Painoa niillä on usein muutaman kymmenen milligrammaa. Pienestä koosta johtuen seesaminsiemeniä tarvitaa melko paljon, jotta niistä saadaan aikaiseksi järkevä määrä syötävää.
Seesaminsiemeniä tuotetaan nykyisin vuosittain noin 6,1 miljoonaa tonnia.
Hauskana faktana voidaan mainita Meksikon seesaminsiementen tuotanto, josta noin 75% menee yksinomaan McDonald’sin käyttöön hampurilaissämpylöihin ympäri maailman.
Seesaminsiementen käyttötarkoitukset
Lähi-Idässä ja Aasiassa seesaminsiemeniä käytetään ruuanlaitossa varsin laajasti. Suosittuja käyttökohteita ovat esimerkiksi leivät sekä erilaiset perinteiset jälkiruuat kuten halva. Siemenistä puristetaan öljyä jota käytetään ruuanlaitossa oliiviöljyn tai voin tapaan.
Ranskassa siemeniä käytetään useimmiten vain leivissä. Italiassa on useita perinteisiä jälkiruokakeksejä, joissa yhtenä pääraaka-aineista ovat seesaminsiemenet.
Kaikille Lähi-Idän keittiön ystäville on varmasti tuttua herkullinen mössö nimeltä tahini. Tahinin pääraaka-aineena ovat juurikin seesaminsiemenet. Siemeniä voi käyttää myös vaikkapa salaateissa. Niitä on niin ikään kätevä lisätä esimerkiksi jugurtteihin ja mysleihin tuomaan pientä proteiinilisää.
Korealaisessa keittiössä on viety seesamin käyttö hieman muita pidemmälle, sillä siellä päin on tapana syödä siementen lisäksi myös kasvin lehdet. Niitä käytetään höysteenä liharuuissa sekä salaattien pohjina. Itä-Aasiassa on muutenkin tykästytty seesamiin. Japani on maailman suurin seesaminsiementen vientikohde. Ne ovat siellä haluttua tavaraa, mutta niitä ei tuoteta Japanissa. Esimerkiksi Etelä-Amerikasta ja Afrikasta kuljetetaan runsaasti siemeniä Japanin markkinoille.
Seesaminsiemenet on usein tapana paahtaa ennen niiden käyttämistä, sillä paahtaminen tuo siementen maut huomattavasti paremmin esiin.
Maultaan seesaminsiemen on erittäin pähkinäinen.
Seesaminsiementen terveysvaikutukset
Seesaminsiemenet ovat varsinaisia terveyspommeja. Ne sisältävät runsaasti esimerkiksi ravintokuitua, magnesiumia, rautaa, kalsiumia, sinkkiä sekä B-vitamiinia. Niissä on lisäksi paljon hyviä rasvoja, jotka tekevät ihmeitä sydämen ja aivojen terveydelle.
Niissä on runsaasti ravintokuitua, joka edistää suoliston normaalia toimintaa. Suoliston hyvinvointi säteilee koko ruumiin hyvinvointiin.
Sen sisältämät fosfori, kalsiumi ja sinkki edistävät luuston terveyttä ja ehkäisevät osteoporoosia. Sinkki on tärkeää myös hiusten, ihon sekä lihasten hyvinvoinnille. Varsinkin ihon kunnossapitoon sinkki on ensiarvoisen tärkeää. Tämän voi huomata jo siitäkin, että monet ihonhoitovoiteet sisältävät sinkkiä.
Siementen sisältämä rauta auttaa ehkäisemään anemiaa ja sen mukanaa tuomaa väsymystä ja yleiskunnon laskua.
Osana kokonaisvaltaista ruokavaliota seesaminsiemenet auttavat edistämään ihmisen kokonaisterveyttä ja ehkäisemään useita sairauksia kuten syöpää.
Seesaminsiementen ravintosisältö
Kuten monet muutkin siemenet, myös seesaminsiemenet ovat todella ravintorikkaita ja kaloripitoisia. Seesaminsiementen tarkka ravintosisältö on seuraavanlainen:
- Energiaa: 573 kcal / 100 g
- Hiilihydraatteja: 23 g / 100 g
- Proteiinia: 18 g / 100 g
- Rasvaa: 50 g / 100 g
Mahdolliset haitat
Seesaminsiemenillä ei tiedetä olevan haittavaikutuksia, jollei sitten ole niille allerginen. Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evira kuitenkin asetti vuonna 2017 suosituksia kaikkien öljykasvien siementen syömiselle. Vaikka kyseessä ovat lähtökohtaisesti terveelliset kasvit, ovat ne erityisen herkkiä keräämään maaperästä raskasmetalleja itseensä jos ne sattuvat kasvamaan epäotollisella paikalla.
Eviran uuden suosituksen mukaan kaikkien öljykasvien siemeniä tulisi syödä ainoastaan kaksi ruokalusikallista päivässä.