Parapähkinä eli Brasilian pähkinä on Etelä-Amerikassa kasvava puulaji, ja samalla nimellä kutsutaan myös sen tuottamaa syötäväksi kelpaavaa siementä. Puulaji kasvaa varsinkin Amazonin sademetsissä, ja se voi saavuttaa yli 50 metrin pituuden. Ikää sille kertyy helposti 500 vuotta, mutta jopa lähes 1000-vuotiaita yksilöitä on tavattu.
Puu on Brasiliassa rauhoitettu, eikä sitä saa kaataa missään olosuhteissa. Se onkin siellä tuttu näky metsien lisäksi ihmisten takapihoilla sekä katujen varsilla. Brasilian pähkinän laajalle levinneisyys aiheuttaa myös hieman ongelmia, sillä sen siemeniä sisältävät kodat ovat melko painavia. Tämän vuoksi ne aiheuttavat vaurioita esimerkiksi parkkeeratuille autoille. Toisinaan jopa ihmiset saattavat saada putoavan kodan päähänsä, kun oikein huono tuuri käy. Siemenkota voi painaa jopa 2 kiloa, joten korkealta pudotessaan se on ihmiselle jopa hengenvaarallinen.
Suomessa parapähkinöitä ei kokonaisena taida olla missään myynnissä. Kyseessä on hieman kookospähkinämäinen iso kota, jonka sisällä on useita siemeniä. Näidenkin ympärillä on vielä kova kuori, jonka sisältä paljastuu Suomen kauppojen hyllyiltä tuttu parapähkinä.
Jos parapähkinän taustoja aletaan tarkemmin purkamaan, on todettava, ettei kyseessä ole itse asiassa pähkinä ollenkaan. Parapähkinä on siis ainoastaan kyseisen puun siemen. Käytännöllisyyssyistä ja sen pähkinämäisen ulkonäön ja koostumuksen vuoksi sitä on kuitenkin alettu kutsua parapähkinäksi.
Huolimatta puun nimestä, Brasilian pähkinän eli parapähkinän suurin tuottajamaa ei ole Brasilia vaan Bolivia. Bolivialaiset eivät ole kuitenkaan yrittäneet omia pähkinää itselleen, vaan kutsuvat sitä myös Brasilian pähkinäksi. Pähkinää pystytään tuottamaan suhteellisen ympäristöystävällisesti, sillä sitä kasvaa villinä luonnossa niin paljon. Parapähkinäfarmien tieltä ei siis tarvitse kaataa sademetsää, vaan poimijat keräävät niitä villeistä puista. Villit puut tuottavat pähkinää niin paljon että kaikki tarvittavat pähkinät saadaan kerättyä luonnosta.
Katso myös parhaat vedonlyöntibonukset, verovapaat nettikasinot tai ilmaiskierrokset! Rahapelit K18.
Parapähkinän terveysvaikutukset
Vaikka parapähkinät eivät olekaan varsinaisesti pähkinöitä, on niiden ravintosisältö hyvin samankaltainen pähkinöiden kanssa. Erittäin runsaan rasvapitoisuuden lisäksi ne sisältävät runsaasti proteiinia sekä jonkin verran hiilihydraatteja. Pähkinöiden rasvapitoisuutta ei nykyisin enää pelätä, sillä suurin osa rasvasta on hyvälaatuista rasvaa eli tätä myöten terveellistä sellaista. Energiaa parapähkinässäkin on runsaasti, joten aivan loputtomasti niitä ei kannata mussuttaa. Korkean rasvapitoisuuden ainut huono puoli on, että pähkinät voivat pilaantua nopeasti huoneenlämmössä.
Korkean seleenipitoisuutensa vuoksi parapähkinät ovat erityisesti kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien suosiossa. Sitä syövät myös monet miehet pyrkiäkseen pitämään yllä testosteroni tasojaan, sillä seleeni on tärkeä osa miesten testosteronin tuotantoa. Riittävä seleeninsaanti ehkäisee myös erilaisten syöpien syntymistä.
Parapähkinä sisältää runsaasti myös arginiinia, jota monet bodarit syövät purkista. Tästä syystä ne ovat myös kehonrakentajien suosiossa. Samalla niistä saa paljon magnesiumia, joka auttaa muun maussa urheilusuorituksista palautumisessa.
Parapähkinän ravintosisältö
- Energiaa: 670kcal/100g
- Rasvaa: 66g/100g
- Proteiinia: 14g/100g
- Hiilihydraattia: 2,6g/100g
Suomessa parapähkinöihin törmää erityisesti kauppojen pähkinäsekoituspusseissa. Jonkin verran niitä myydään myös pusseissa, joissa on pelkästään parapähkinöitä.
Tavallisen napostelun ja esimerkiksi leivonnassa käyttämisen lisäksi parapähkinöillä on muitakin käyttötarkoituksia. Varsinkin Etelä-Amerikassa on yleistä tehdä pähkinöistä öljyä, jota sitten käytetään tavalliseen tapaan ruuanlaitossa. Suomessa tämä ei ole kovin yleistä, vaikka parapähkinäöljyä saattaa joidenkin erikoiskauppojen hyllyistä hyvällä tuurilla löytyäkin.
Syömisen lisäksi parapähkinäöljyä käytetään kellojen koneiston öljyämiseen, erilaisten öljyvärien valmistukseen sekä laajasti kosmetiikan valmistuksessa. Varsinkin Bolivian perinteisissä käsitöissä pähkinöiden kuoria on käytetty runsaasti. Niistä on valmistettu muun muassa erilaisia koruja.
Brasilian pähkinän puun runko on haluttua tavaraa loistavien ominaisuuksiensa vuoksi. Se on kuitenkin rauhoitettu eikä sitä saa kaataa missään olosuhteissa. Huolimatta rauhoituksesta puiden salakaato on Etelä-Amerikassa ongelma.
Parapähkinän haitat
Parapähkinän seleenipitoisuus on todella korkea, ja päivän seleenintarve ylittyykin jo muutaman pähkinän syömisellä. Teoriassa siis parapähkinöitä mussuttamalla olisi mahdollisuus saada seleenin yliannostus, joten aivan mahdottomasti niitä ei kannata syödä.
Seleenin yliannostuksesta ei kertaluontoisesti ole haittaa, mutta jatkuva seleenin liikasaanti voi johtaa esimerkiksi kynsien ja hiusten haurastumiseen. Myös ihottumaa, ripulia sekä pahoinvointia voi seurata.
Parapähkinän hinta
Kuten useimmiten pähkinät ovat melko kalliitta, mutta toisaalta terveysvaikutukset ovat hyvät eikä yleensä kerralla syödä kovinkaan suuria määriä. Parapähkinät maksavat suurin piirtein n. 30 € per kilo. Katso hinta esimerkiksi Fitnesstukun sivuilta.