Musta, vihreä ja valkoinen tee ja niiden terveysvaikutukset

Tässä artikkelissa esittelyssä musta, vihreä ja valkoinen tee ja niiden terveysvaikutukset

Tee, tuo kahvin ikuinen kilpailija sekä tietysti myös monien lempijuoma. Teetä muuten kulutetaan maailmassa kaikkein eniten juomana heti veden jälkeen. Teetä on itseasiassa vaikea laittaa yhteen kategoriaan. On olemassa musta tee, vihreä tee ja valkoinen tee ja niillä on erilaiset terveysvaikutukset. Ja itseasiass tässäkään ei ole vielä edes kaikki juomat, jotka tänä päivänä luetaan teejuomiksi, mutta nämä ovat itseasiassa ainoat, jotka tulevat varsinaisesta teepensaasta. Myös esimerkiksi monia maustesekoituksista tehtyjä juomia kutsutaan teeksi, mutta ne eivät periaatteessa ole teetä muussa kuin siinä mielessä, että niihin laitetaan kuumaa vettä sekaan ja siitä tulee juoma.

Talleta 30€, saat heti 60€ bonuksen (vedonlyönti 200% 60€)

Bonusehdot

Talleta 30€, saat heti 60€ bonuksen (vedonlyönti 200% 60€)

 

Teepensashan itsessään ei ainakaan suomalaiseen makuun vaikuta kovin pensaalta, sillä se voi kasvaa jopa 30 metrin korkuiseksi. Se on kotosin Kiinasta ja sitä alettiin käyttämään teejuomina jo noin 5000 vuotta sitten. Teellä on siis erittäin pitkä historia Kauko-Idässä. Alunperin mustan ja vihreän teen luultiin olevan kaksi erillistä lajia, mutta tosiasassahan ne tulevat samasta pensaasta. Teepensashan kuuluu teekasvit heimoon, mutta vain teepensasta viljellään hyötykäyttöön, kun taas muut heimon jäsenet ovat lähinnä koristekasveja.

Teejuomien jumala, yhä kasvava yli 2 700 vuotta vanha Camellia Taliensis teepensasta. Tästä pensaasta kerättyjen teelehtien arvo on jopa 100-kertaa kalliimpaa kuin tavallisen teen. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi noin 100 grammaa irtoteetä tästä puusta maksaisi noin 4-500 euroa.

Musta tee terveysvaikutukset

Musta Tee TerveysvaikutuksetValitettavasti kaikille mustan teen ystäville täytyy ensimmäiseksi todeta, että musta tee on kaikista teejuomista vähiten terveellistä, mutta se ei tarkoita sitä, että se ei olisi terveellistä. Tee on siltikin täynnä antidoksiantteja sekä sillä sanotaan olevan myös ikäntyymistä vastaan olevia vaikutuksia. Mene ja tiedä siitä, mutta hyväksi musta tee on ja sen terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Sen sanotaan myös estävän Parkinsonin taudin syntymistä, sekä ehkäisevän syövän ja sydäntautien syntymistä.

Mustaa teetähän käytetään ainoastaan lähinnä lännessä ns. jääteenä, sitruunalla höystettynä, mutta esimerkiksi idässä sitä juodaan vain kuumana. Myös maitoa lisätään lähinnä vain Länsi-Euroopassa. Idässä ainoastaan Chai teehen lisätään maitoa. Chai teehän on myös mustasta teestä tehty teejuoma ja se on erittäin mausteikas musta tee. Myös esimerkiksi Earl Grey tehdään mustasta teestä.

Musta tee on muuten kaikista käytetyin teejuoma maailmassa ja Kiina on yhä tälläkin hetkellä suurin teentuottajamaa. Katsotaanpa hieman tarkemmin mustan teen terveysvaikutuksia:

 • Kiinassa tehdyn tutkimuksen mukaan mustan teen juominen vähensi huomattavasti riskiä sairastua sydäntauteihin. Mustassa teessä on esimerkiksi paljon flavoinoideja, jotka on yhdistetty alhaiseen riskiin sairastua sydäntauteihin. Toisessa tutkimukssa teenjuojia verrattiin pelkän kuuman veden juojiin ja tulokset puhuivat yhä sen puolesta, että musta tee on vaikuttava tekijä, ei pelkkä kuuma juoma.
 • Hollannissa toteutetun tutkimuksen mukaan musta tee saattaa estää eturauhassyövän syntymistä.
 • Mustan teen juominen on myös yhdistetty kakkostyypin diabeteksen ehkäisemiseen. Juomalla vähintään 3 kuppia musta teetä päivässä, väheni riski sairastua kakkostyypin diabetekseen 42 prosentilla.
 • Antibakteeriset vaikutukset. Mustan teen, erityisesti jos se juodaan hunajan kanssa, sanotaan omaavan antibakteerisia vaikutuksia ja se tappaa erityisesti H. Pylori nimistä bakteeria.
 • Musta tee vähentää stressiä. Erityisesti tämä sopii niille, jotka saavat kofeiininsa kahvista, ja he kokevat olensa turhankin energiseksi, jopa stressaantuneeksi. Musta tee nimittäin lisää energiaa, mutta vähentää stressiä. Mikä oivallinen yhdistelmä.
 • Mustan teen terveysvaikutuksiin luetaan myös esimerkiksi vähentynyt riski saada munuaiskiviä tai saada päänsärkyä.
 • Myös vähintään viisi kuppia mustaa teetä päivässä juoneet miehet ovat tutkimusten mukaan pienimmässä riskissä sairastua Parkinsonin tautiin.

Kuten yltä käy ilmi, musta tee ja sen terveysvaikutukset ovat merkittävät. Monille jo pelkästään makunsakin puolesta musta tee sopii hyvin kahvin korvikkeeksi, jos mielessä on kahvin vähentäminen tai jopa lopettaminen.

Vihreä tee terveysvaikutukset

Vihreä Tee TerveysvaikutuksetVihreän teen sanotaan olevan terveellisempää kuin esimerkiksi musta tee, joka johtuu siitä, että musta tee on pitkälle käsitelty, ennen kuin se löytää tiensä kuluttajien mukiin. Vihreä tee sen sijaan päätyy kuppeihin paljon pienemmän käsittelyn jälkeen. Vihreä tee ja sen terveysvaikutukset ovat kiistattomat, mutta kuinka terveellinen se sitten on? Makunsa puolestahan vihreä tee saattaa olla monen mielestä paljon helpompaa juotavaa, mutta tiesitkö, että täysin luomu vihreä tee ilman mitään makeutusaineita, on todella vahvan makuista? Siksi onkin yleistä, tee tarjoillaan maustettuna, esim. jasmiinitee, vihreä tee appelsiinin makuisena tai esimerkiksi vihreä tee mansikan makuisena. Tähän kun vielä lisätään vaikka ripaus hunajaa, on vaikea sanoa ei tälle herkkujuomalle.

Vihreän teen sanotaan myös olevan täynnä hyviä terveysvaikutuksia, eli lähes superjuomaa. Kuolemattomaksi se ei tee, mutta on todella hyvä lisä terveelliseen elämäntapaan. Vihreän teen eduiksi luetaan mm.

 • Laihduttaminen. Vihreän teen sanotaan olevan todella hyvä apu laihduttamisessa ja siitä onkin myös johdettu laihdutuspillereitä. Paras kuitenkin on käyttää vihreä tee juoman muodossa. Vihreän teen sanotaan kiihdyttävän nesteen poistumista kehosta ja myös aineenvaihduntaa ja tästä syystä sen sanotaan olevan hyvä apu laihduttamisessa.
 • Vihreän teen terveysvaikutuksiin voidaan myös lisätä ns. anti-inflammation vaikutus, mikä tarkoittaa sitä, että se voi poistaa erilaisia tulehduksia kehossa eli auttaa niiden nitistämisessä. Vihreä tee on nimittäin pullollaan polyfenoleja. Tee myös auttaa vapaiden radikaalien tuhoamisessa, juuri niiden joilla sanotaan olevan osansa vanhentamisessa sekä erilaisten sairauksien syntymisessä. Juoma pitää sisällään EGCG:tä, jonka sanotaan olevan tärkein ominaisuus
 • Vihreä tee voi olla apuna syöpien syntymisessä. Sen sanotaan ehkäisevän rintasyöpää, sekä eturauhassyöpää.
 • Myös vihreän teen sanotaan ehkäisevän Parkinsonin ja Alzheimerin syntymistä, sillä se pitää aivot virkeänä vanhalla iällä.
 • Se saattaa myös ehkäistä erilaisten tulehdusten syntymistä erityisesti suussa, sillä teen sanotaan tappavan bakteereja sekä vähentävän karieksen riskiä hampaissa.
 • Kuten musta tee, myös vihreä voi vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä sydänsairauksiin.
 • Siitäkin huolimatta, että valitettavasti me kaikki kuolemme joskus, vihreä tee voi auttaa sinua elämään pidempään, juurikin yllämainituista syistä.

Vihreällä teellä siis on enemmän terveysvaikutuksia kuin mustalla teellä, todennäköisesti johtuen erilaisista käsittelyajoista. Molemmathat siis tulevat samasta pensaasta. Mutta kumpikaan näistä ei ole se kaikista terveellisin. Tutustutaanpa seuraavaksi valkoiseen teehen.

Valkoinen tee terveysvaikutukset

Valkoinen Tee TerveysvaikutuksetValkoinen teehän on itseasiassa lähinnä sitä luonnollisinta muotoaan, mitä tee itseasiassa on. Valkoinen tee valmistetaan teepensan kukinnoista ja sitä voikin ostaa usein näinä pieninä kukkasina, jotka sitten hajoavat lämpimässä vedessä. Sen terveysvaikutukset ovat myös todella hyvät ja sen sanotaankin olevan se kaikista terveellisin tee. Siinä on myös vähemmän kofeiinia kuin esimerkiksi vihressä tai mustassa teessä. Valkoisen teen maku on myös kevyempi kuin kahdessa edellämainitussa, joten jos esimerkiksi musta tai vihreä tee tuntuvat liian vahvanmakuisilta, on valkoinen tee oikein hyvä vaihtoehto aloittaa teen juominen. Mitä kaikkia terveysvaikutuksia valkoisella teellä sitten on?

 • Antidoksianttiset vaikutukset. Valkoisen teen sisältämät polyfenolit auttavat vapaiden radikaalien tuhoamisessa. Nämä vapaat radikaalit vanhentavat sekä voivat aiheuttaa erilaisia sairauksia.
 • Valkoinen tee voi myös auttaa ihonhoidossa, sillä sen sisältämät antidoksiantit korjaavat ihoa.
 • Kuten vihreä tee, myös valkoinen voi auttaa paremman suun terveyden ylläpitämisessä vähentämällä riskiä sairastua kariekseen.
 • Myös valkoinen tee vähentää riskiä sairastua erilaisiin sydäntauteihin.
 • Valkoinen toimii hyvänä juomana, mikäli kärsit nuhasta tai pienestä flunssasta. Se voi vähentää flunssan oireita sekä hieman edistää sen paranemista.

Yhteenveto

Kuten ylläolevasta tekstistä käy ilmi, on tee erittäin terveellinen vaihtoehto esimerkiksi kahville. Se miksi käytämme tässä kahvia verrokkina, on se, että suomalaiset sattuvat olemaan maailman kovimpia kahvinkuluttujia. Se, mikä tekee teestä mielestämme mielenkiintoisen, että pelkästään jo näistä kolmesta teemausta on jalostettua vielä useampia teemakuja. Eli makuvaihtoehtoja on lähes rajattomasti ja niitä voi sitten juoda oman fiiliksen mukaan.

Parasta teetä valittaessa, on hyvä valita luomuteetä, koska ns. ei-luomu teejuomissa saattaa olla paljonkin esimerkiksi erilaisia hyönteismyrkkyjä tai jopa fluoria. Näitähän me emme tietenkään mielellämme kehoomme ota, joten tästä syystä suosittelemme luomun valitsemista.

Mustaa teetä voimmekin siis suositella niille, jotka edelleen haluavat tummia makuja kuppiinsa. Vihreää taas niille, jotka haluavat herätä aamuisin samaan tapaan kuin esimerkiksi ennen nautitut 5 kuppia kahvia tekivät.

Valkoinen tee taas on varovainen, mutta erittäin terveellinen tee.

Ja mikäli haluat joskus juoda kofeiinitonta teetä, on niitäkin vaihtoehtoja useita. Esimerkiksi inkivääritee, rooibostee, hedelmäteet jne. Tässäkin vain muutamia mainitaksemme. Teen juominen ei takaa ikuista eläämää parikymppisen kasvoilla, mutta tee on todella maukas ja terveellinen juoma, joka voi tuoda päivääsi aivan uudenlaista vireyttä.

 

Kasinot
Winnerz

Vedonlyönti: 20€ riskitön veto. Yhteensä 350 ilmaiskierrosta + päivittäinen käteispalautus.  

Moi Casino

200% 1000€ + päivittäinen 10% cashback

Kunkkukasino

100 % 500€ + 50x Gates of Olympus 1000

Novibet

Kasino 100% 300€ + 150x Legacy of Dead. Vedonlyönti: 100% 100€