Mitä on superfood?

Oletko aina halunnut tietää, mitä on superfood? Lue tästä artikkelista kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Superruoka, tuo termi jota ei ole voinut välttyä, mikäli lainkaan seuraa hyvinvointiin liittyvää uutisointia. Mutta mitä on superfood? Sana, jota vielä kaiken lisäksi suomenkin kielessä käytetään englanniksi. Foodhan siis tarkoittaa suomeksi ruokaa. Suomessa ei kuitenkaan käytetä termiä superruoka. Liekö se johtuu siitä, että nykyään on trendikkäämpää käyttää alkuperäistermejä. Mutta mitä se superfood sitten on?

Talleta 30€, saat heti 60€ bonuksen (vedonlyönti 200% 60€)

Bonusehdot

Talleta 30€, saat heti 60€ bonuksen (vedonlyönti 200% 60€)

 

Tiivistettynä voidaan sanoa, että superfood on termi kaikelle terveelliselle ruoalle. Mutta ei ihan mitä tahansa superfoodia, vaan sitä sellaista, jota todennäköisesti et vielä hyllystäsi löydäkään. Tai saatat löytääkin, mutta et ehkä tiennytkään, kuinka terveellistä se on.

Superfood siis harvemmin tarkoittaa ruokaa, joka on pakattu muoviin supermarketin hyllyille, vaan tarkoitus on syödä luomua, joka on vielä mielellään suoraan luonnosta, alkuperäistä ja jalostamatonta. Superfood on superfoodia siksi, että se on täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita ja/tai proteiineja sekä yleensä kevyttä syötävää. Sen on tarkoitus saada sinut täysin uusiin voimiin. Eli tunnet itsesi superihmiseksi syötyäsi superruokaa. Ja superruoiksi kelpuutetaan ruoka, joissa hyviä ravintoaineita on vielä reippaasti enemmän kuin niinsanotussa tavallisessa ruoassa.

Mitä on Superfood?

Tiesitkö, että esimerkiksi Suomen metsät ovat täynnä superfoodia? Siihen nimittäin luetaan suomalaiset marjat sekä myös sienet. Mutta eihän pelkillä mustikoilla elä jos haluaa muuttaa ruokavalionsa kokonaan superfood pitoiseksi. Hätä ei siis ole tämännäköinen, sillä on myös muitakin ruokia, jotka luetaan superfoodiksi:

Kvinoa

Kvinoa on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva jyvä. Sitä voidaan käyttää samoin kuin esimerkiksi vehnää, mutta se ei kuitenkaan ole viljakasvi. Kvinoahan on myös gluteeniton, joten se sopii erinomaisesti esimerkiksi pastan korvikkeeksi gluteenittomille. Monet myös korvaavat riisin kvinoalla, sillä se on on paljon terveellisempi vaihtoehto. Kvinoa on esimerkiksi ainoa lisukkeena käytetty ruoka, joka sisältää ihmisen tarvitsemia aminohappoja oikeassa suhteessa. Proteiiniakin siitä löytyy noin 4,5 grammaa 100 grammaa kohti. Tämä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin riisissä. Kuituja kvinoassa on noin 2,8 grammaa sataa grammaa kohti sekä siitä saa mm. magnesiumia ja rautaa. Siispä se todellinen luonnon superfood. Esimerkiksi inkoille kvinoa oli todella tärkeä ruokakasvi, aivan kuten esimerkiksi peruna suomalaisille.

Pinaatti

Pinaatti, joka muuten jo usein suomalaistenkin lautaselta löytyy, on todellista superfoodia parhaimmillaan. Suomalaisethan tykkäävät syödä pinaattia esimerkiksi keiton tai lettujen muodossa. Mutta tiesitkö, että pinaatti on itseasiassa lähtöisin Aasiasta? Useimmiten sanotaan, että kasviksia tulisi syödä raakana, mutta pinaattia et juuri missään raakana näe, ja siihen on hyvä syy, sillä pinaatin kypsentäminen vähentää siinä olevan oksaanihapon määrää. Pinaatti on terveyspommi. Siitä löytyy mm. K-vitamiinia ja rautaa. Pinaatti auttaa esimerkiksi verenhyytymisessä sekä auttaa terveen luuston ylläpitämisessä. Pinaatista on siis moneksi. Pinaattihan on tunnetusti hyvä raudan lähde. Jopa niin tunnettu, että Kippari-Kallekin kasvatti lihaksensa pikaisesti pinaatilla. Ihan niin nopeaa kasvua ei kuitenkaan kannata odottaa, mutta rautahan tunnetusti auttaa jaksamiseen. Raudanpuute ilmenee esimerkiksi uuvuttavana väsymyksenä. Vaikka pinaattia ei voi ihan suomalaiseksi superfoodiksi sanoa, kyllä se sitä melkein on, sillä se on erittäin läheinen ruokakasvi meille pohjolan asukeille.

Pähkinät

Pähkinät ovat todellista superfoodia, sillä ne ovat täynnä hyviä rasvoja, erilaisia vitamiineja, erityisesti E-vitamiineja, jotka pitävät ihon heleänä.  Pähkinöissä on myös proteiineja. Niitä ei kuitenkaan voi syödä liikaa, sillä pähkinöissä on myös paljon kaloreita. Suositeltava määrä päiväannokseksi on noin kourallinen tai 30 grammaa. Lue lisää pähkinöistä täältä.

Kananmunat

Kananmuna on terveyspommi. Se oli pitkään teollisen ruoan hampaissa ja väitettiin, että jo parinkin päivittäisen kananmunan syöminen nostaa kolesterolia ja johtaa sydänoireisiin, mutta viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet nuo väitteet vääriksi. Kananmunia voi suhteellisen huoletta syödä muutama päivässä. Ne ovat täynnä proteiinia, D-vitamiineja sekää omega-3 rasvoja. Ja kaikenlisäksi vielä hyvin kevyttä syötävää, sillä yhdessä kananmunassa on vain noin 78 kaloria.

Inkivääri

Inkivääri saattanee olla jopa maailman tehokkain superfood, sillä sen väitetään omaavan jopa lähes rajattomat terveysvaikutukset. Näistä lienee osa legendaa, mutta on totta, että inkiväärillä on todella laajat terveysvaikutukset. Sitä käytetään esimerkiksi vatsavaivoihin, matkapahoinvointiin sekä flunssaan. Inkivääri voi myös pureskella kipeän hampaan kohdalla, jotta kipu saadaan talttumaan. Inkiväärin sanotaan myös luonnon oma antibiotti, ja sen takia sitä käytetäänkin paljon pienten vaivojen hoitamisessa. Kiinassa sitä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sitä voi muuten käyttää myös pahanhajuisen hengityksen karkoittamiseen. Muista tämä ensi kerralla, jos hampaat jäivät pesemättä matkalla treffeille. Jos et mielellään lisää inkivääriä esimerkiksi nakkikastikkeen sekaan, voi sen käyttämisen aloittaa esimerkiksi juomalla inkivääriteetä.

Punajuuri

Listan ensimmäinen, todella suomalainen aines, joka kasvaa oikein mielellään suomalaisessa maaperässä.  Se on myös todellista superfoodia ja omaa monia terveysvaikutuksia. Punajuuressa on mm. magnesiumia, kaliumia sekä kalsiumia. Siinä on myös paljon folaattia, jonka sanotaan vähentävän riskiä sairastua syöpään. Sen sisältämän nitraatin ansiosta myös liikuntakestävyys saattaa parantua.

Pavut

Pavut ovat luonnon oma kasvisproteiinin lähde. Mikäli suunnittelet esim. vegaanista ruokavaliota, ja pelkäät että proteiinin saanti voisi jäädä vähemmälle, ei sitä huolta ole, kunhan muistat vain syödä papuja. Niissä saattaa olla itseasiassa enemmän proteiineja sadassa grammassa, kuin lihassa. Esimerkiksi Mung pavuissa on 24 grammaa proteiinia 100 grammaa kohti. Se on todella paljon. Pavuissa ei myöskään ole juurikaan rasvaa, eli ne ovat todella kevyttä syötävää. Useimmissa pavuissa rasvaa on korkeintaan 1 gramma rasvaa 100 grammaa kohti. Soijapavussa, tuossa trendikkäimmässä pavussa rasvaa on kuitenkin jopa 8 grammaa, mutta se on samalla myös ravintorikkain papu, sillä siinä on kuitujakin yli 7 grammaa 100 grammaa kohti Pavut ovat siis todella hyvä proteiinin lähde ja pesevätkin terveellisyydessään punaisen lihan sata-nolla. Pavuista saa tehtyä todella maukkaita kastikkeita, joten oikein tehtynä ne eivät häviä myöskään maussa.

Omena

Omena, tuo suomalainen superfood, joka monella kasvaa takapihalla. Se on todella herkullinen ja täynnä vitamiineja. Ja mikä parasta suomalaisille, sitä ei tosiaan tarvitse ostaa kaupasta valmiina, sillä kaupan omenissa voi olla hyvinkin paljon erilaisia vahoja ja hyönteismyrkkyjä. Omena on hyvin kevyttä syötävää, sillä siinä on vain noin 35 kilokaloria sataa grammaa kohti. Se sisältää myös paljon vitamiineja, esimerkiksi B-vitamiineja, C-vitamiinia ja E-vitamiinia. Omena on myös hyvä kalsiumin ja magnesiumin lähde. Sanontahan kuuluu, että omena päivässä, pitää lääkärin loitolla, eikä se ihan tuulesta temmattu ole. Tämä johtuu omenan korkeista antidoksianttipitoisuuksista. Omena suositellaankin syötäväksi kuorineen, sillä monet omenan terveysvaikutuksista löytyvät nimenomaan sen kuorista.

Valkosipuli

Valkosipulilla on lähes samanlaiset superfood efektit kuin esimerkiksi inkiväärillä, tosin se ei sovi pahanhajuisen hengityksen poistoon ollenkaan. Valkosipulia käytetäänkin esimerkiksi flunssan hoidossa sekä sillä sanotaan olevan myös erektiota parantavia vaikutuksia. Saadakseen valkosipulista täyden hyödyn, se tulee syödä raakana.

Kukkakaali

Kukkakaali, joka kasvaa myös Suomessa, on kunnon superfoodia. Se on täynnä erilaisia vitamiineja, kuten esimerkiksi K-vitamiineja sekä se on myös erinomainen kuidun lähde. Siinä on myös sulforafaania sekä isotiosyanaattia, joilla sanotaan olevan syöpää ehkäiseviä vaikutuksia.

Kala

Listan ainoa liharuoka on kala. Ja jos ollaan tarkkoja, niin superfoodiksi voidaan laskea ns. rasvaiset kalat. Niihin luetaan esimerkiksi lohi. Rasvaiset kalat pitävät sisällään todella tärkeitä rasvoja, omega 3:sia sekä omega 6:sia oikeassa suhteessa. Nämä rasvat ovat erittäin tärkeitä sydämen terveydelle. Monissa maissa, joissa myös asuvat pitkäikäisimmät ihmiset, syödään erittäin kalapitoista ruokaa. Kalat ovat myös erittäin hyvä proteiinin lähde ja esimerkiksi lohessa proteiinia on noin 21 grammaa sataa grammaaa kohti. Lohta meillä on myös Suomessa kosket täynnä, joten lohta saadakseen ei tarvitse lähteä merta edemmäs.

Suomalaiset superfoodit

 

Suomalaiset Superfoodit

 

 

Vaikka ylläolevalla listallamme suurin osa ruoista on ulkomaalaisia, haluamme korostaa, että suomalaiset superfoodit ovat aivan yhtä superfoodia kuin mitkä tahansa muutkin. Ja suomalainen luomuruoka on itseasiassa todella ravitsevaa ja ilman niitä tuskin täällä pohjolassa olisi pärjätty. Vaikka näistä jo osan mainitsimmekin ylhäällä, niin tässä ovat siis suomalaiset superfoodit yhdessä paketissa:

Marjat

Marjat, jos mitkä ovat todellista superfoodia, täynnä vitamiineja, luonnon omia antidoksiantteja, ei lisättyjä aineita, herkullisia sekä saatavilla ilmaiseksi metsästä parin kuukauden ajan joka vuosi. Ainakin hyvänä vuotena.

Kaalit

Kaalit ovat todellista suomalaista superfoodia, ne ovat kevyitä, ravitsevia sekä täynnä hyviä ravintoarvoja. Kaalissa, ja erityisesti lehtikaalissa on B- ja C-vitamiinia sekä rautaa ja proteiinia.

Nokkonen

Nokkonen on vähän kuin pinaatti, sillä siitä löytyy lähes samat ravintoaineet kuin pinaatista. Tosin monin verroin enemmän. Se on siis vielä superimpaa kuin pinaatti. Tiesitkö, että vielä vajaa vuosisata sitten nokkoskeitto kuuluikin suomalaiseen ruokavalioon yleisesti. Nokkostahan saa helposti kerättyä metsistä, eikä maksa mitään.

Herneet

Suomessa ei pavut kasva, mutta meilläpä onkin herne. Se on myös erittäin terveellinen ja hyvä proteiinin lähde. 100 grammassa herneitä on noin 30 grammaa proteiinia ja kuituakin noin 8 grammaa. Herne onkin hieman aliarvostettu nykyisessä ruokakulttuurissamme ja ehkä hieman turhaan käytämmekin ulkomaisia papuja, kun herneitäkin olisi saatavilla.

Ylläolevien lisäksi suomalaista superfoodia ovat jo aiemmin mainitut kala, punajuuri, kukkakaali sekä omena.

Yhteenveto

Moni saattaa ajatella, että nämä superfoodit ovat vain hippien hössötystä, mutta se on kyllä ihan fakta, että monet syövät liian ravintoköyhästi ja tarvittavat vitamiinit jäävät monilta saamatta. Eli vaikka aiheesta uutisoidaankin välillä vähän liiankin hössöttämällä, se ei poista sitä faktaa, että jokainen meistä kuitenkin näitä vitamiineja tarvitsee. Liian monen arkiruokaa koostuu esimerkiksi leivästä ja/tai pizzasta ja monista muista huonoista ruoka-aineista, joita ei edes parhaana päivänä voisi kutsua superfoodiksi. Joidenkin mielestä monia kaupan hyllyiltä löytyviä tuotteita ei voi kutsua ruoaksi ollenkaan, sillä niin ravintoköyhiä ne ovat. Huomaat varmaan listalta, että suurin osa superfoodiksi lueteltuja ruokia on kasvisperäisiä. Se johtuu ihan siitä, ett kasvisruoista löytyy ruoat, joissa on eniten vitamiineja tai muita hyvä ravintoaineita.

Tiesitkö muuten, että kun superfoodin syömisen aloittaa, on mahdollista että ensiksi tulee kärsimään pahoista vieroitusoireista? Se johtuu siitä, että keho on tottunut elämään todella huonoilla ravintoaineilla, kuten esimerkiksi suurella sokerimäärällä, joka tosiaan on vakavaa riippuvuutta aiheuttava ruoka-aine. Kun sokerin yhtäkkiä korvaa esimerkiksi kananmunilla ja kalalla, voi odottaa pahojakin vieroitusoireita, esim. päänsärkyä ja pahoinvointia. Jos olet tässä vaiheessa omassa ruokatapojen muutoksessa tai pelkäät tämän takia aloittaa, ei missään tapauksessa tule lopettaa ja palata vanhaan. Tämä tarkoittaa vain sitä, että kehosi on puhdistumassa ja se on täysin varmaa, että oireet kyllä loppuvat. Erityisesti henkilöt, jotka ovat käyttäneet paljon sokeria, alkoholia, tupakkaa, eineksiä, nopeita hiilihydraatteja jne. saavat todennäköisemmin vieroitusoireita. Sana vieroitusoireet saattaa kuulostaa luotaantyöntävältä, siispä kutsutaan niitä mieluummin puhdistusoireiksi. Niitähän ne loppujen lopuksi ovat. Mikäli ei halua tehdä kokonaista ruokavalion muutosta kerralla, voi aloittaa pikkuhiljaa vaihtamalla esimerkiksi aamu-, väli- ja iltapalat superfoodiksi.

 

Kasinot
Winnerz

Vedonlyönti: 20€ riskitön veto. Yhteensä 350 ilmaiskierrosta + päivittäinen käteispalautus.  

Moi Casino

200% 1000€ + päivittäinen 10% cashback

Kunkkukasino

100 % 500€ + 50x Gates of Olympus 1000

Novibet

Kasino 100% 300€ + 150x Legacy of Dead. Vedonlyönti: 100% 100€