Kukkakaali vitamiinit ja terveellisyys

Kukkakaali, se valkea kukkamainen kaali, josta se on nimensäkin saatu ja se löytyy usein mummolan kattilasta porisemassa kun koko perhe kokoontuu syömään. Se on itsesiassa niin arkisen oloinen meille kaikille, ettei sen terveellisyyttä tai muitakaan ominaisuuksia tule juuri mietittyä ollenkaan, mutta kyseessähän on erittäin terveellinen vihannes, jota voikin popsia hyvillä mielin. Tässä artikkelissa käydään läpi sen terveellisyys sekä listataan vitamiinit joita siitä löytyy.

Kukkakaalia voi syödä monella tapaa, se perinteisin tapa on mummojenkin suosima keittäminen, lisäten ehkä hitusen suolaa. Suomalaiset usein syövätkin kukkakaalinsa tällä tavalla. Mutta tiesitkö, että esimerkiksi Englannissa on erittäin yleistä syödä kukkakaali juuston kanssa. Sehän tunnetusti on itsessään melko mauton, mutta kun siihen lisää juustokastikkeen, voidaan melkein puhua jo terveellisestä herkusta. Tosin juuston kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei sitä tule lisättyä liikaa, jolloin rasvoja tulee helposti aivan liikaa.

Viimeaikoina myös ns. terveellisen ruokavalion noudattajien keskuudessa on nostanut päätään myös  jauhettu kukkakaali, jolla voidaan siis korvata esimerkiksi jauheliha. Mutta koska kukkakaali säilyy aina hieman kovana, ja maku ei ole lainkaan lihaisa, voi moni kokea tämän vaihtoehdon hieman luotaantyöntävänä. Mutta tietääkseen, pitääkö tästä vaihtoehdosta itse, on sitä hyvä kokeilla itse.

Kukkakaali on muodoltaan kupu, joka muodostuu näistä pienemmistä kukinnoista, jotka sitten löytävät tiensä lautaselle. Kukkakaali ja parsakaali ovat ulkonäöltään hyvin samannäköisiä. Sitä voidaan kasvattaa myös Suomessa, mutta alunperin sitä on kasvatettu Pohjois-Afrikassa ja Arabimaissa jo yli 2000 vuoden ajan.

Katso myös parhaat bonukset ja pikakasinot!

Kukkakaali terveellisyys

Kukkakaali on terveellistä syötävää. Sen toinen nimi voisi itseasiassa olla terveellisyys. Se tosin usein jakaa mielipiteet, sillä toiset tykkäävät syödä sitä usein ja paljon ja toiset eivät voi sietää sitä. Ehkäpä juuri he, jotka eivät voi sietää sitä, voisivat yrittää antaa sille toisen mahdollisuuden yllämainitulla juustokikalla, sillä sen syömisellä on todellakin erittäin monipuolisia terveyshyötyjä.

Sehän on ensinnäkin todella kevyttä syötävää, sillä siinä ei ole juuri ollenkaan esimerkiksi rasvoja tai hiilihydraatteja.

Erityisen maininnan kukkakaalin vitamiineista voi antaa sen sisältämille B-vitamiineille, sillä niitä siinä on paljon. Siitä löytyy nimittäin B1, B2, B3 ja B6 vitamiineja, jotka ovat kaikki erittäin tärkeitä vitamiineja erityisesti aivoille. Sitäkään ei varmasti moni ole tullut ajatelleeksi, mutta siinä on myös erittäin hyvin proteiineja sekä omega-3 rasvahappoja.

Kukkakaalilla sanotaan myös olevan seuraavanlaisia terveyshyötyjä:

Se auttaa vatsavaivoihin, erityisesti ummetukseen, sillä siinä on hyvänlaatuisia kuituja, jotka ovat elintärkeitä suoliston toiminnan kannalta.

K-vitamiini, tuo hieman vähemmälle huomiolle jäänyt vitamiini, joka on itseasiassa elintärkeä meille, sillä se ehkäisee muun muassa veritulppien syntymistä. Tätä erittäin tärkeää vitamiinia on siis paljon kukkakaalissa.

C-vitamiini ei juurikaan esittelyjä kaipaa, ja sitä löytyykin paljon myös kukkakaalista. Tässä täytyy tosin ottaa huomioon se, että C-vitamiini tuhooutuu kuumentaessa, eli saadakseen täyden hyödyn, tulisi kukkakaali syödä täysin raakana.

Kukkakaalissa on sulfofaattia, joka on tärkeä antidoksiantti silmille, ja se ehkäisee esimerkiksi kaihin syntymistä ja parhaimmillaan se siirtää ikänäön oireita tulevaisuuteen.

Kukkakaalin sanotaan myös ehkäisevän syöpäsairauksien muodostumista. Tämä johtuu siitä, että sen sisältämät isotiosyanaatti ja sulforafaani ovat antiestrogeenisiä, eli ne saattavat hidastaa syöpäsolujen syntymistä. Kukkakaali saattaa siis ehkäistä mm. kohtysyöpää, rakkosyöpää, eturauhassyöpää, rintasyöpää ja munasarjasyöpää.

Koska kukkakaali on täynnä B-vitamiineja sekä sulforafaania, on sillä myös hyvä vaikutus aivojen terveyteen ja näin ollen se saattaa ehkäistä mm. Parkinsonin taudin syntymistä.

Sulforafaanin eduiksi voidaan lukea myös ihon suojaaminen, eli se suojaa UV-säteilyltä. Mutta jos aikeissasi on mennä rannalle, on kuitenkin suositeltavaa edelleen käyttää aurinkorasvaa.

Kukkakaali sopii myös paljon treenaaville, sillä se palauttaa ihon elektrolyytti tasot normaaliksi urheilusuorituksen jälkeen. Nämä elektrolyytit poistuvat kehosta hikoilun aikana, mutta tasot voidaan helposti palauttaa kukkakaalin avulla.

Kukkakaali ravintosisältö

Kukkakaali on erittäin kevyttä syötävää ja sopii täydellisesti osaksi terveellistä ruokavaliota. Mikäli haluaa vähentää esimerkiksi hiilihydraatteja ruokavaliossaan, voi esimerkiksi perunan korvata kukkakaalilla. Tältä näyttää kukkakaalin ravintosisältö 100 grammaa kohti:

  • 23 Kcal
  • 1,8 g proteiinia
  • 2,2 g hiilihydraatteja
  • 0,3 g rasvaa

Kuten tuosta jo näkee, niin kukkakaalia voi täysin huoletta syödä vaikka kilon verran päivässä, sillä sitä syömällä ei varmasti pääse lihomaan, mutta se on silti erittäin täyttävä vihannes.

Yhteenveto

Kukkakaali on tuttu suomalaisilta ruokapöydiltä, mutta sitä ei ehkä ihan osata arvostaa niin paljon kuin sitä pitäisi. Sitä helposti haksahtaa ajattelemaan, että hieman tuntemattomat vihannekset olisivat muka terveellisempiä, kun hyvät vaihtoehdot todennäköisesti ovat jo erittäin helposti saatavilla ja vielä todella halpaan hintaan. Ja mikäli pelkkä keitetty kukkakaali alkaa jo kyllästyttää, niin kokeile sitä esimerkiksi aiemmin mainitun juuston kanssa, tai lisää se esimerkiksi pataruokiin.

Bon Appétit!