Hunaja tunnetaan ennen kaikkea ruokien ja juomien makeuttajana. Se on mehiläisten tuottamaa makeaa ainetta, jota ne tuottavat kasvien medestä ja kirvojen mesikasteesta. Vaikka hunajaa pidetään usein vain makeuttajana, on sillä myös terveydellisiä hyötyjä. Hunajaa tiedetään käytetyn lääkkeenä jo 4000 vuotta sitten.
Hunajoita on olemassa useita eri lajeja, Suomessa yleisimmin käytössä on monikukkahunaja. Tämä tarkoittaa, että siihen on käytetty useista eri kasveista kerättyä mettä. Lajihunaja tarkoittaa hunajaa, jonka valmistamiseen mehiläiset ovat käyttäneet vain jonkun tietyn kasvin mettä. Ihmisten avustamana tällaisia lajihunajoita tuotetaan mm. eukalyptuksesta, appelsiininkukasta ja lehmuksesta. Näin voidaan tuottaa eri makuisia hunajia, sillä hunajan valmistukseen käytetty mesi jättää hunajaan ominaismakunsa.
Hunajan terveysvaikutukset
Hunajaa pidetään usein lähestulkoon pelkkänä sokerina. Sokeria siinä onkin paljon, mutta se sisältää paljon muutakin. Hunajan sisältää runsaasti esimerkiksi B- ja C-vitamiineja, kalsiumia sekä kaliumia.
Hunajalla onkin useita tutkittuja ja todettuja terveysvaikutuksia, joista merkittävät hyödyt löytyvät listattuna alta:
- Parantaa sydämen terveyttä
Säännöllinen hunajan nauttimien pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Vaikutus perustuu esimerkiksi hunajan kolesterolia ja tulehdusarvoja laskevaan vaikutukseen.
- Ehkäisee tulehduksia
Hunaja sisältää runsaasti tulehdusta ehkäiseviä ainesosia. Näiden ainesosien on todettu tehoavan ainakin 60:een eri bakteeriin. Tehon taustalla ovat hunajan antibakteeriset ominaisuudet, ja esimerkiksi sen sisältämä defensin-1-proteiini. Monissa ”kotikutoisissa” flunssalääkkeissä hunaja onkin usein isossa roolissa.
- Hillitsee yskää
Pahasta yskästä kärsivän kannattaa kokeilla nauttia lusikallinen hunajaa ennen nukkumaanmenoa. Sen mikrobeja tuhoava vaikutus auttaa yskän rauhoittamisessa, ja makeus lisää limaneritystä. Hunajasta saakin saman vaikutuksen kuin yskänlääkkeestä mutta ilman yskänlääkkeen haittavaikutuksia.
- Rauhoittaa unta
Hunajan nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi olla hyödyllistä ilman yskääkin. Hunajaa onkin käytetty eräänlaisena unilääkkeenä jo pitkään. Hunaja edistää serotoniinin erittymistä kehossa, joka taas helpottaa nukahtamista.
- Haavoihin ja nirhaumiin
Hunaja on luonnon oma haavavoide. Sen antibakteeriset ominaisuudet edistävät haavojen ja palovammojen paranemista. Hunajan haavoja hoitavaa vaikutusta hyödynnetään myös lääketieteessä.
- Apua allergikoille
Hunaja sisältää pieniä määriä siitepölyä. Tästä johtuen hunajan nauttiminen voi toimia siedätyshoitona siitepölyallergiasta kärsiville. Jos haluaa siedätyshoitoa suomalaisten kasvien siitepölyyn, tulee käyttää nimenomaan suomalaista hunajaa. Tällöin hunajan sisältämä siitepöly on samaa kuin allergiaoireiden aiheuttajana toimiva siitepöly.
- Hoitaa ihoa
Hunaja auttaa säilyttämään ihon luonnollisen kosteuden. Hunaja ja siihen pohjautuvat ihonhoitotuotteet ovatkin yleisiä, ja esimerkiksi hunajanaamion käyttö on suosittua. Hunajanaamio voi auttaa myös aknen hoidossa antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta.
- Toimii luonnollisena shampoona
Vedellä laimennettu hunaja toimii luonnonmukaisena shampoona. Lusikallisen hunajaa voi sekoittaa pariin desiin vettä, ja pestä seoksella hiukset normaaliin tapaan. Hunajashampoo kosteuttaa hiuksia ja ehkäisee hilseen muodostumista. Kokeile jos uskallat!
- Parantaa suoliston toimintaa
Hunaja edistää suoliston normaalia toimintaa ja voi auttaa ummetukseen. Säännöllisesti hunajaa nauttivien vatsa toimiikin keskimääräistä paremmin. Hunaja auttaa myös vatsan tulehdustilojen hoidossa.
- Hyvä vaihtoehto sokerille
Vaikka hunaja on makeamman makuista kuin sokeri, siinä on huomattavasti vähemmän kaloreita kuin sokerissa. Myös keinotekoisiin makeutusaineisiin verrattuna se on oivallinen valinta luonnollisuutensa vuoksi.
Hunajan kalorit, ravintosisältö ja koostumus
100g hunajaa sisältää:
- 335kcal energiaa
- 0,3g proteiinia
- 82g hiilihydraatteja
- B-ryhmän vitamiineja
- Kaliumia, kalsiumia, fosforia, rautaa
Miten hunaja syntyy?
Mehiläiset valmistavat hunajaa kukkien medestä sekä kirvojen mesikasteesta. Mehiläiset imevät mettä kukista pitkällä mesikärsällään, ja varastoivat meden mesimahaansa. Mehiläisen mesimahassa ollessa hunajaan erittyy mehiläisen oma sylkinestettä, rauhaseritettä ja erilaisia entsyymejä. Medestä myös haihtuu pois ylimääräistä vettä.
Tämän jälkeen mehiläinen vie hunajan pesään ja varastoi sen hunajakennoon.
Luomuhunaja
Myös hunajaa on saatavilla luomuna. Koska hunaja on mehiläisten valmistamaa, vaatii luomuhunajan tuottaminen hieman erikoisjärjestelyjä. Mehiläiset keräävät mettä noin 1-3 kilometrin etäisyydeltä pesästään. Näin ollen luomumehiläistarha on perustettava alueelle, jonka ympäristössä on ainoastaan luonnonmukaisesti viljeltyjä kasveja. Tähän kelpaa tietysti myös alue, jolla on ainoastaan luonnonkasveja eikä viljeltyjä ollenkaan.
Saadakseen luomumerkinnän on mehiläistilan sijaittava kaukana mahdollisista saastuttavista kohteista. Saasteet voivat kertyä esimerkiksi tien laidalla oleviin kasveihin ja tätä kautta hunajaan. Luomuhunajatilan onkin sijaittava Suomessa vähintään 6 kilometrin päässä vilkkaista teistä tai muista mahdollisesti hunajan laatuun vaikuttavista lähteistä.
Myös mehiläiselle annettavan talviravinnon on oltava luomuhunajatilalla luonnonmukaisesti tuotettua.
Hunajan historia
Ensimmäiset löydöt hunajan käytöstä ovat noin 8000 vuoden takaa. Euroopassa hunajaa on käytetty lähes kaikkialla jo tuhansien vuosien ajan. Hunajaa on käytetty ravinnoksi sellaisenaan ja sitä on lisätty erilaisiin ruokiin ja juomiin. Hunajasta on myös valmistettu viiniä jo kauan ennen viinirypäleistä valmistettuja viinejä. Suomessa hunajaviinin vastineena on sima, jossa ei kuitenkaan nykyään enää ole tapana käyttää hunajaa. Sen sijaan siinä käytetään sokeria.
Hunaja soveltuu erinomaisesti myös moniin resepteihin terveellisempänä makeuttajana. Katso esimerkiksi kolmen kerroksen cashew raakakakku tai energiapatukat reseptejä. Hunajan hyöty onkin monelle juuri siinä, että se tuo makeutta ja terveysvaikutuksia. Myös teessä hunajan käyttö on yleistä. Lue myös: