Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää mystisestä goji marjasta. Sen terveyshyödyt, ravintosisältö sekä viljelymahdollisuus.
Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää mystisestä goji marjasta. Sen terveyshyödyt, ravintosisältö sekä viljelymahdollisuus.
Goji-marja eli susimarja on alun perin Itä-Aasiasta kotoisin oleva marja, joka viime aikoina on nostettu niin sanotuksi superfoodiksi länsimaissa. Goji kuuluu samaan heimoon esimerkiksi tomaatin kanssa, ja se onkin oikeastaan virallisesti hedelmä eikä marja. Itse kasvi tunnetaan suomeksi nimellä pukinpensas. Marjoja tuottavat näistä aitapukinpensas sekä kiinanpukinpensas. Luonnonvaraisena kasveja kasvaa erityisesti Himalajan vuoriston alueella Kiinassa ja Tiibetissä. Kasvi on sukua Suomessakin yleiselle tyrnipensaalle, joka tunnetaan niin ikään erittäin terveellisistä marjoistaan. Yleistyttyään ruokakasvina ympäri maailman gojia on alettu viljellä myös esimerkiksi Pohjois-Amerikassa.
Luonnollisilla esiintymisseuduillaan Kiinassa ja muualla Itä-Aasiassa sitä on käytetty ruoanvalmistukseen jo vuosituhansia. Ennen 2000-luvun goji-villitystä kasvi tunnettiin Suomessa nimellä susimarja, englanninkieliset kutsuivat sitä wolfberryksi. Vaikka superfood onkin vain markkinamiesten keksimää termistöä, ovat goji-marjat myös todellisuudessa erittäin terveellisiä.
Kiinassa gojia on käytetty monissa perinteisissä ruuissa ja etenkin keitoissa. Myös teen keittäminen on yleistä. Suomessa ja muuallakin länsimaailmassa goji-marjoja myydään yleensä kuivattuina pusseissa. Niitä napostellaan usein sellaisenaan tai esimerkiksi pähkinöiden kanssa. Gojin käyttö smoothieiden yhtenä ainesosana on sekin todella yleistä länsimaissa.
Katso myös Pelipisteen parhaat pikakasinot lista, josta löydät kivasti bonuksia.
Kiinalaisessa perinteisessä lääketieteessä goji-marjojen on uskottu parantavan maksan terveyttä, parantavan näkökykyä sekä vahvistavan jalkojen lihaksia. Niiden on uskottu myös tehostavan verenkiertoa ja parantavan hedelmällisyyttä sekä seksuaalista kyvykkyyttä.
Osana goji-marjan 2000-luvun terveysruokamarkkinoiden valloitusta sen terveysvaikutuksista on liikkunut paljon tietoa. Goji-marjan kerrotaan tekevän muun muassa seuraavia asioita:
Setunne.com ei mene takuuseen yllä olevista vaikutuksista. Vaikutukset ovat koottu tutkimuksista ympäri nettiä ja toimituksemme ei ole niistä henkilökohtaisesti vastuussa.
Goji sisältää runsaasti ravintoaineita, ja lähinnä hyviä sellaisia. Ravintosisältö per 100g on seuraava:
Vitamiinit ja hivenaineet:
VS.
Moni varmasti miettii, onko goji-marjojen ostamisessa järkeä. Varsinkaan verrattuna runsaasti tarjolla oleviin halpoihin kotimaisiin marjoihin. Tarkemmin sanottuna kotimaiset marjat voivat olla jopa ilmaisia, kunhan ne käy itse keräämässä. Superfoodiksi kutsutaan myös kotoista mustikkaamme, jota voi loppukesästä käydä keräämässä metsästä niin paljon kuin suinkin jaksaa. Lisäksi sitä saa ympäri vuoden pakastealtaasta melko halpaan hintaan. Jos pelkästään hintaa katsoo, niin goji-marjat ovatkin todella kalliita. Monia samoja terveyshyötyjä saa syömällä kotimaisia marjoja huomattavasti halvemmalla.
Ylipäätään mitään superfoodeja ei ole virallisesti olemassa, vaan kyse on markkinamiesten keksinnöstä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä etteivätkö monet marjat, hedelmät pähkinä yms olisi terveellisiä. Totta kai ne ovat terveellisiä, mutta mitään elämän pelastavia ihmeaineita ne eivät sisällä. Esimerkiksi Helsingin Yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen on sitä mieltä, ettei goji ole mustikkaa tai porkkanaa terveellisempää. Terveellistä siis toki kuitenkin, mutta ei ihmeruokaa.
Suurin osa maailman goji-marjoista tuotetaan Koillis-Kiinassa, jossa se on yksi yleisimmistä viljelykasveista. Noilla seuduin ihmiset ovat viljelleet gojia jo ainakin 700 vuoden ajan. Marjaa viljellään paljon myös keskisessä Kiinassa sekä Mongoliassa.
Kun marjat on kerätty pensaista, alkaa niiden kuivattaminen. Tuoreena myyminen ei usein ole vaihtoehto, sillä marjat menevät herkästi huonoksi kuljetettaessa. Marjoja kuivatetaan auringossa sekä erityisesti tätä varten rakennetuissa marjankuivattimissa.
Gojin tullessa Euroopan markkinoille kymmenisen vuotta sitten sen oli aluksi vaikea saada myyntilupaa EU:ssa marjojen sisältämien korkeiden torjunta-ainemäärien vuoksi. Nykyisin torjunta-aineiden käyttöä on vähennetty, ja marjalla on myyntilupa EU:ssa.
Superfood-villityksen alkaessa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä monet kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset viljelijät heräsivät tilanteeseen. Gojia viljelläänkin nykyisin melko paljon myös näissä maissa.
Suomessa goji-marjoja löytää erityisesti luontaistuotekaupoista sekä nykyisin jopa isommista hyvin varustetuista ruokakaupoista. Ruokakaupoissa niitä saatetaan myydä esimerkiksi sekoitettuna samaan pussiin pähkinöiden kanssa kuten muitakin kuivattuja marjoja. Monista luontaistuotenettikaupoista gojia voi ostaa esimerkiksi mehun, jauheen tai kuivattujen marjojen muodossa. Suomalaisista nettikaupoista niitä saa esimerkiksi Fitnesstukusta. Siellä ne ovat myös suhteellisen edullisia. Kalliin marjan hinta vaihtelee eri kaupoissa välillä paljonkin.
Fitnesstukku kauppaa Goji-marjoja melkoisen itsevarmalla myyntipuheella: ”Ihmeellisin esimerkki gojin käytön vaikutuksista on legendaarinen kiinalainen professori Li Ching-Yuen (1678-1933). Tämä Hyvän Onnen Mies, herbalisti ja chi kung-mestari eli 256-vuotiaaksi syömällä päivittäin gojia.” Tämä lause lienee täyttä marjaista kuraa, mutta gojin terveellisyyttä ei silti kukaan kiistä.