Mitä testosteroni on? Kuinka sen mittaus tehdään, puute ja mahdolliset pillerit sekä lisät. Kaikki vastaukset löydät tästä artikkelista.
Mitä testosteroni on? Kuinka sen mittaus tehdään, puute ja mahdolliset pillerit sekä lisät. Kaikki vastaukset löydät tästä artikkelista.
Testosteroni, tuo miehisyyden mitta. Mitä enemmän sitä on, sitä maskuliinisempi uros. Näin ainakin menee stereotypia ja tottahan se taitaa myös ollakin. Mutta tiesitkö, että myös naiset tuottavat testosteronia? Tosin vain kymmenesosan siitä, mitä miehet. Tässä artikkelissa kerromme, mitä testosteroni on, sen mittauksen, puutteen sekä lisäaineet ja pillerit.
Testosteronista puhutaan paljon, mutta mitä se edes on? Kyseessähän on siis mieshormoni, joka saa aikaan mm. äänen madaltumisen, paremman lihasten kehittymisen, karvaisemman kehon sekä kulmikkaamat kasvot ja karheamman ihon. Eli tuo hormoni tekee niinsanotusti pojista miehi.ä. Korkeat testosteronitasot eivät tarkoita sitä, että mies on automaattisesti väkivaltainen. Se tosin johtaa siihen, että mies haluaa olla luontaisesti johtaja ja näin ollen hakeutuu sosiaalisesti korkeisiin asemiin. Korkea testosteronitaso yhdistetään myös hyvään apuun parisuhdemarkkinoilla. Testosteronihan pitää yllä myös korkeaa sukupuoliviettiä ja on vastuussa myös erektion synnystä, joten tästä syystä nuorilla miehillä on usein mielessään vain se. Noin kolmekymppisenä miesten testotasot alkavat laskea ja pikkuhiljaa haihtua kokonaan pois.
Testosteronin synty on itseasiassa melko monimutkainen prosessi. Sen tuotantoa säätelee aivolisäke, mutta itse tuotanto tapahtuu kiveksissä. Ja säädelläkseen sen tuotantoa, aivolisäke tarvitsee LH:ta, eli lutenisoivaa hormonia. Eikä tässäkään vielä kaikki, sillä LH:n toimintaa taas säätelee aivolisäkkeen yläpuolella oleva osa nimeltään hypotalamus.
Naisten häpykarvoitus on itseasiassa myös testosteronin aiheuttama. Mutta alhaisempi taso pitää huolen siitä, että myös naisilla ei ala kasvamaan parta.
Testosteronin puute voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten väsymystä ja ärtymistä. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että testosteronin lasku on täysin normaalia ja se tapahtuu väistämättä kaikille miehille. Se on nimittäin korkeimmillaan jo 25-vuotiaana ja tämän jälkeen alkaa hidas lasku. Kolmekymppisenä tasojen lasku alkaa kiihtymään.
Erityisesti länsimaissa puute on alkanut näkymään imiehillä perustavanlaatuisesti. Jo vuosia testosteronitasot ovat laskeneet. Syiksi epäillään mm. huonolaatuista ruokaa, kemikaaleja sekä liikunnan puutetta. Tämä on johtunut myös siihen, että lapsettomuus lisääntyy miehillä, eli spermassa on vähemmän siittiöitä kuin koskaan ennen.
On kuitenkin olemassa myös vakavampia testosteronin puuteoireita eli esimerkiksi pojalla voi jäädä murrosikä kokonaan tulematta. Aikuisella yleensä näkyvin oire lienee erektiöhäiriö sekä lihasten katoaminen. Tämä toki on täysin normaalia jo iäkkäälle miehelle, mutta jos näitä oireita ilmestyy nuoremmalle miehelle, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Mikäli pojalla ei ole murrosiän merkkejä noin 13.5 ikävuoteen mennessä, olisi hyvä hakeutua
Testosteronin puute johtuu aina kivesten toimintahäiriöstä. Yllä kuvailemamme prosessi on siis jollain tapaa häiriintynyt. Sen voi aiheuttaa jokin kivessairaus, esimerkiksi piilokives, kivessyöpä tai kivestulehdukset.
Siinä missä kasinolla on puutetta rahasta, niin voi kokeilla ilmaista pelirahaa tai jopa laskulla, mutta entä sitten kun kyse on testosta?
Vaikka kärsisikin puutteesta, ei hätä ole tämän näköinen, sillä myös hoitoa on saatavilla. Vaihtoehtoja on kaksi erilaista. Testosteronivoide tai -piikki.
Piikissäkin on kaksi erilaista vaihtoehtoa. Toista voi ottaa 2-4 välein kun taas toista vain 3 kuukauden välein. Jälkimmäinen siis lienee helpompi vaihtoehto piikkikammoiselle.
Vaihtoehtona on myös geeli. Sen käyttäminen on helppoa, mutta se täytyy muistaa levittää kerran päivässä olkapäille. Sen kanssa tulee olla tarkkana, että geeli ei pääse kosketuksiin muiden henkilöiden kanssa.
Hoidot tehoavat hyvin ainoastaan kiveksistä johtuviin puutostiloihin. Niillä voi saada takaisin esimerkiksi kadonneen potenssin ja sukupuolivietin. Nuorilla pojilla voidaan saada aikaiseksi murrosiän käynnistyminen.
Myös aivolisäkkeestä johtuvia häiriöitä voidaan hoitaa, mutta hoito on paljon monimutkaisempi sekä kalliimpi. Myös näissä häiriöissä hoitona on pistokset, joita annetaan 2-3 kertaa viikossa.
Testosteronin mittaus tehdään lääkärissä. Laboratoriotutkimuksissa mitataan vapaa- ja kokonaistestosteroni. Mikäli ongelmian aiheuttajaksi epäillään aivolisäkettä voidaan mitata myös LH, prolaktiini sekä follikkelia stimuloiva hormoni. Testosteronitasot mitataan aamulla, sillä tällöin saadaan kaikista tarkin arvo.
Hyvinä viitearvoina oikeille testosteroniarvoille ovat:
Vapaata testosteronia tulisi olla:
Kokonais testoarvojen tulisi olla:
Testosteronia voidaan syödä myös synteettisinä pillereinä, joskaan tätä suositella sen takia, että se saattaa lisätä agressioiden määrää. Joissain kuntosalipiireissä näitä kuitenkin käytetään, jotta lihasmassa saadaan vauhdikkaaseen kasvuun.
Testotasoja voidaan nostaa myös luonnonmukaisesti lisäainepillereiden avulla, nimittäin syömällä sinkkiä saadaan testosteronitasot kasvuun. Sinkki nimittäin lisää kehon omaa tuotantoa. Sinkin avulla nostetusta testosteronitasosta ei myöskään ole tiedossa minkäänlaisia haittavaikutuksia. Sopivana määrä pidetään noin 30 milligrammaa per vuorokausi.
Jos kuitenkin haluat käyttää testosteroni lisiä, on järkevää käyttää luotettavia tuotteita. Luotettavasti testolisät voi tilata Fitnesstukusta.
Jos haluat nostaa testotasoja luonnollisesti sinkin avulla, on parhaat valikoimat edelleen Fitnesstukussa. Sinkit löytyvät TÄSTÄ LINKISTÄ.
Testosterin lasku saattaa aiheuttaa miehillä masennusta, eli näin ollen myös testojen ollessa terveellisellä tasolla, myös mieli pysyy virkeänä.
Viimeaikaisissa tutkimuksissa testosteronitasot on yhdistetty ikääntyvillä miehillä myös henkiseen suorituskykyyn. Mitä korkeampi vapaa testosteroni tutkimushenkilöillä oli, sitä paremmat tulokset saatiin kognitiivista suorituskykyä mitatessa. Koehenkilöt olivat kaikki vähintään 70-vuotiaita.
Tuloksia tarkastellessa, nimenomaan vapaa testosteroni oli pääosassa eli se luonnollinen testosteroni, jonka määrää ei voi synteettisesti nostaa. Tämän johdosta synteettisiä hoitoja ei suositelle ikääntyville miehille.
Tutkimuksesta käykin ilmi, että on tärkeää yrittää pitää testotasot hyvänä luonnollisin keinoin läpi iän. Tärkeää on siis syödä terveellisesti, harrastaa liikuntaa, erityisesti lihaksia kehittävää liikuntaa