Tästäkin asiasta on varmasti yhtä monta mielipidettä kuin on juoksijaakin, mutta nyt asiasta on myös tehty tutkimus jossa haetaan vastausta siihen, onko juokseminen terveellistä.
Tässä tutkimuksessa tosin tutkittiin ns. kovan luokan juoksijoita, eli siihen, onko satunnainen juokseminen vaarallista, voikin melko turvallisesti vastata, että on. Kunhan juoksijalla ei ole mitään vakavia terveysoireita ja muistaa aloittaa juoksemisen varovaisesti.
Tutkimuksessa, joka toteutettiin USA:ssa Minnesotassa, tutkittiin 50:ttä miestä, jotka ovat juosseet yhteensä 3 510 maratonia kolmen vuosikymmenen aikana ja tarkoitus oli selvittää, että koituuko siitä terveysongelmia?
Tähän uusi tutkimus nimenomaan vastaa. Vakuuttavasti mutta myös monimutkaisesti. Tutkimuksen mukaan nimittäin juokseminen ei hyödytäkään todennäköisesti niin paljon kuin juoksijat itse ehkä kuvittelivat, mutta ei juokseminen myöskään ole terveydelle haitallista.
Vuosikymmenten ajan on uskottu, että juokseminen olisi äärimmäisen terveellistä ja että se antaisi juoksijalle lähes immuniteenin esimerkiksi sydänsairauksia vastaan. Valitettavasti tämän faktan puolustajat saivat kokea todellisuuden rajusti kasvoillaan, kun mm. Jim Fixx, joka kirjoitti kirjan nimeltä ”The Complete Book Of Running”, menehtyi sydänkohtaukseen vuonna 1984. Hän oli yksi niistä, jotka vannoivat juoksemisen olevan niin terveellistä, että se soisi lähes supervoimat jokaiselle juoksijalle. Tämän johdosta tutkijat alkoivat pohtia sitä, että pitkäaikainen juoksuharrastus voisikin itseasiassa olla haitallista terveydelle.
Tätä tukemaan tehtiin myös muutamia tutkimuksia, joiden mukaan maratoonareiden sydämissä oli enemmän merkkejä alkavista sydänvaivoista kuin vähemmän urheilullisempaa elämää viettäneillä miehillä. Esimerkiksi Radiology Society Of American hiljattain julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että keski-ikäisillä thriatlonisteilla on sydämessään hieman enemmän merkkejä arpeutumisesta, kuin esimerkiksi niillä, jotka urheilivat kevyemmin.
Ennen kuin sohvalla makaavat voivat kuitenkaan hihkaista onnesta, todettakkoon, että tutkimus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö liikkuminen tai erityisesti juokseminen olisi terveellistä. Sillä onhan selvää, että elämä ei jatku ikuisesti kenenkään kohdalla, eikä ikuista terveyttä ole tarjolla. Siksipä myös toiset tutkimukset osoittavat, että itseasiassa juoksijamiesten saamat sydänsairaudet saattavatkin olla niin sanotusti paremman laatuisia verrattuna niihin, joille kehittyi sama sydäsairaus, mutta liikunnallinen elämäntapa oli puuttunut lähes kokonaan.
Näiden ristiriitaisten tutkimustulosten pohjalta tutkivat mm. Minnesotan ja Stanfordin yliopistoista lähtivät ottamaan selvää siitä, miten 50 miehelle käy kun he ovat juosseet useita maratoneja. Miehillä, jotka valittiin tutkimukseen oli jokaisella takanaan maratoneja vähintään 27 ja enintään 171. Melko vakuuttavia määriä. Tutkijat päättivät ottaa selvää siitä, minkälaisia sydänsairauksia miehillä oli tai oliko minkäänlaisia ja minkälainen osuus maraton juoksemisella on siihen.
Mukana olevat miehethän eivät enää olleet mitään poikasia, vaan vähintään keski-ikäisiä miehiä joilla juoksuharrastusta on jokaisella takanaan vähintään 26 vuotta. Osalla oli myös takanaan hurjempi nuoruus, joka piti sisällään mm. tupakointia, railakasta juhlimista ja roskaruokaa. Yhteenvetona voitaneen sanoa, että mukana olijat olivat hyvin erilaisista lähtökohdista, mutta kaikki olivat ajautuneet juoksuharrastukseen ja jota he pitävät rakkaana ja erityisen terveellisenä vaihtoehtona. Tutkimuksen tekemisen aikaan osa miehistä oli ylipainoisia, mutta suurin osa tiukassa kunnossa.
Näin tutkimus toteutettiin:
Jokainen juoksija vastasi kysymyksiin koskien itseään, jossa kartoitettiin harjoittelutavat ja -metodit, yleinen terveys sekä sairaushistoria ja muut elintavat. Tutkimuksessa juoksijoilta otettuun myös sydänfilmi.
Tulokset yllättävät:
Vain 16 miehellä ei ollut minkäänlaisia merkkejä mistään sydänvaivoista. Ja kymmeneltä löytyi vakavia merkkejä sydänvaivoista. Loput 24 osoittivat pieniä merkkejä sydänvaivoista.
Mutta, ei tämä tutkimus tarkoita sitä, että juokseminen ei olisi terveellistä. Nimittäin miehet jotka olivat juosseet eniten eivät millään tavalla erottuneet joukosta. Heidän joukossaan ei ollut sen enempää kuin vähempääkään merkkejä sydän ongelmista verrattuna muihin. Eli ei voida suoraan sanoa, että mitä enemmän juokset, sen terveellisempi tai sairaampi tulet olemaan. On pääasia, että ylipäätään kuntoilee tai tässä tapauksessa, juoksee.
Sen sijaan se, mikä ei juurikaan yllätä, on, että he jotka olivat aiemmin elämässään tupakoineet tai ylläpitäneet huonoja elintapoja, osoittivat enemmän merkkejä sydänsairauksista.
MUTTA
Tutkimuksessa todettiin, että juokseminen ei suinkaan ollut vahingoittanut näiden miesten terveyttä, eli jossain määrin voidaan todeta, että juokseminen on terveellistä, vaikka takana olisikin vuosien tupakointia takana. Voidaan myös todeta, että tupakoinnin lopettaminen ei siis koskaan ole liian myöhäistä.
Valitettavasti juokseminen ei kuitenkaan kykene poistamaan vuosien tupakoinnin vaikutusta kokonaan. Omaa menneisyyttään ei siis pääse pakoon. Juokseminen on terveellistä siinä suhteessa, että se voi kuitenkin pitää sairauden kurissa.
Onko juokseminen tehokasta
Juokseminen on erittäin tehokas kunnon kohottaja sekä painon pudottaja. Kun juoksuharrastuksen aloittaa, voi kunto nousta jopa yllättävänkin nopeasti. Ensimmäisellä juoksukerralla voi hyvinkin tuntua siltä, että jo 200 metrin jälkeen on valmis luovuttamaan. Mutta yllättävän nopeasti sitä huomaa, että kunto alkaakin nousta ja jo ennen kuin huomaakaan niin pystyy juoksemaan jopa 30 minuuttia yhtäjaksoisesti.
Jos haluaa, että juokseminen on äärimmäisen tehokasta ja haluaa päästä nopeammin maraton poluille, on juoksuharrastus hyvä aloittaa intervalli harjoituksilla. Tämä tarkoittaa sitä, että voit ensiksi juosta esimerkiksi 2 minuuttia ja tämän jälkeen kävellä 2 minuuttia. Juokse taas 2 minuuttia sekä kävele 2 minuuttia. Toista niin kauan, että olet juossut 5 kertaa 2 minuuttia. Toista alkuun 2 kertaa viikossa ja tämän jälkeen 3 kertaa viikossa. Hyvin nopeasti tulet huomaamaan, että kuntosi nousee.
Mutta, edellytyksenä sille, että juokseminen on tehokasta, on ruokavalion oltava myös oikeanlainen. Oikeanlainen ruokavalio sekä kärsivällinen harjoittelu kulkevat käsikädessä. Jos taas katsotaan juoksemisen tehokkuutta kalorin polttamisen näkökulmasta, ei vastaus ole yksinkertainen. Kalorien palaminen riippuu täysin matkasta, nopeudesta sekä juoksijasta. Jos esimerkiksi 75 kiloa painava mies juoksee 5 kilometriä 1 tunnin aikana, hän polttaa 389 kaloria tuon tunnin aikana. Jos tämä samainen mies vain istuisi tunnin ajan, hän polttaisi vain 68 kaloria tunnin aikana. Joten voitaneen vetää johtopäätös, että juokseminen on tehokasta.
Yhteenveto
Ihminen on kuitenkin tarkoitettu liikkumaan
Ihminen on kuitenkin tarkoitettu liikkumaan. Juokseminen kuitenkin todennäköisesti takaa enemmän terveitä vuosia kuin esimerksi sohvalla makaaminen ja tupakoiminen. On myös hyvä muistaa omat rajansa ja se, että kehittää omaa juoksemistaan sopivalla tahdilla. Sillä mikäli kauhoo liikaa kerralla, voi kärsiä monista juoksijan haitoista, joita ovat esimerkiksi juoksijan polvi, jänne- ja niveltulehdukset sekä lihasvaivat.
Ihminen on kuitenkin tarkoitettu liikkumaan, eikä olemaan paikoillaan, joten voimme turvallisesti vastata kysymykseen onko juokseminen terveellistä sanomalla, että on.
Kun muistaa olla kärsivällinen oman kehityksensä suhteen sekä mikä tärkeintä, hankkia todella hyvät juoksukengät on jälleen yhden askeleen edellä verrattuna niihin, jotka pitävät juoksemista epäterveellisenä.
Lisäksi juoksu parantaa terveyttä epäsuorasti kuluttamalla paljon kaloreita. Näin moni voi välttää lihavuuden ja ylipainon tuomat terveyshaitat.
Tämä tutkimus antaa siis hyvän vastauksen niiden juoksijoiden perheille, jotka pelkäävät, että liiallinen juokseminen voisi olla aiheuttamassa sydänkohtausta eikä rakas perheenjäsen palaisi enää mahdollisesti pitkältä juoksulenkiltä. Perhe voikin huokaista helpotuksesta, sillä todennäköisemmin juoksupolulta palaa kotiin, kuin pitkältä ryyppy- ja tupakointireissulta.